Geçen hafta, yani 16 Mayıs Perşembe günü tarihiyle doğasıyla güzel ilçemiz Bulanık’ta bir ilke tanıklık ettik ve bunun mutluluğunu ve gururunu yaşadık.
Bulanık için bir ilk olan Bulanık Sempozyumu’nda alan uzmanı bilim insanları, araştırmacılar tarihi, kültürel, ekonomik ve doğal birçok zenginlik barındıran ilçemiz Bulanık’ı her yönüyle anlattılar ve tanıttılar.
Bu Sempozyum vesilesiyle ilçemiz Bulanık ilk defa çok sayıda Profesör, Doçent, Doktor, yani bilim insanı ve araştırmacıyı ağırladı.
İnançlarımızın, kimliklerimizin tehdit ve tehlike olarak görüldüğü eski Türkiye anlayışı döneminde uzun yıllar ilim ve eğitim imkanlarından mahrum kalmış ve bilgiye aç ve susuz bırakılmış bu topraklar için 16 Mayıs günü şahit olduğumuz manzara makus bir talihin yenilgisi ve yepyeni aydınlık bir dönemin müjdesidir.
Çünkü 2000li yılların başında ülkemizde hakim paradigma haline gelen yeni Türkiye anlayışına göre inançlarımız ve kimliklerimiz zenginliğimizdir. Ülkemizdeki farklı kültürler, diller, mezhepler renklerimiz ve güzelliklerimizdir. Dolayısıyla bu anlayış çerçevesinde ilim ve irfan imkanları üniversiteler kapısıyla ülkenin en ücra yerlerine kadar ulaştı. İşte o gün ilçemiz Bulanık yani Kop’ta şahit olduğumuz o manzara bu aydınlık zihniyetin bir yansımasıydı.
Cumhurbaşkanı tarafından Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü olarak atandığı ilk günden beri Üniversitemiz, ilimiz Muş ve Meslek Yüksekokulu bulunan ilçelerimiz Malazgirt, Varto ve Bulanık için tarihi önemde hizmetlere öncülük eden Prof. Dr. Mustafa Alican hocanın bu konudaki özel destek ve katkılarını şükranla anmak gerekir.
Bulanık Kaymakamı Oğuzhan OCAK’ın Muş Alparslan Üniversitesi Bulanık Meslek Yüksek Okulu’nun bilimsel, sosyal, kültürel tüm çalışmalarında ihtiyaç duyulan her alandaki destek ve yardımlarına da yakından tanıklık ettiğimizi ve bunu şükranla karşıladığımızı belirtmeliyim. Ayrıca Kürtçede Gola Şêlû denilen Bulanık/Kazan Gölü sahilinde kaymakamlığın yaptığı ağaçlandırma ile hizmete açılmış mesire yeri ve gezi alanı olan enfes manzaralı Göletli Parkta Kürtçede “navroj” denilen öğlen yemeğinde bizleri konuk edip nefis ikramlarıyla bizleri ağırlayan İlçe Aile ve Sosyal Hizmetler Müdiresi Nadire Korkmaz hanımefendiye misafirperverliğinden dolayı yürekten teşekkürler.
Ben Bulanıkta daha ortaokul-liseye giden bir delikanlı iken bahar ve yaz aylarında Bulanık /Kazan Gölü (Gola Şêlû) sahiline gidip gezerdik, balık tutardık. Kavurucu öğlen sıcağında ve yakıcı güneş altında sığınacağımız bir tek ağaç bulamazdık o sahilde. Eve dönene kadar cildimiz güneşten yanar ve yüzümüz kara kesilirdi. O çocuk yüreğimle ve o delikanlı aklımla hep bir gün elime imkan ve yetki geçse bu gölün tüm etrafını ağaçlandırıp mesire alanı haline getireceğim derdim. Bu sempozyumda bu dileğimin yavaş yavaş yerine geldiğini görmek ayrı bir mutluluktu benim için. Bu çocukluk hayalimizi gerçekleştiren kaymakamlığa ve kaymakam beye şükranlarımı sunarım.
Bulanık Meslek Yüksekokulu Müdürü olarak şehrimizde birçok ilki gerçekleştiren Bulanıklı hemşerimiz Prof. Dr. İrşad Sami YUCA’ nın Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı olarak ekibiyle ortaya koyduğu profesyonel organizasyon ve gösterdikleri kadirşinas mihmandarlık takdire şayandı gerçekten.
Bulanık Sempozyumu’nda ilçemiz “Kop a Rengin”in tarih, coğrafya, kültür, edebiyat, ekonomik vs. bir yönüne dair oldukça çarpıcı tebliğler sunuldu. Rektör hoca açılış konuşmasında Bulanık üzerine yazılmış olan bu tebliğlerin ilçenin tanıtımına ve potansiyelinin ortaya çıkmasına hizmet etmesi ve meraklılarınca ulaşılabilir daimi bir kaynak olması gayesiyle kitap haline getirileceği müjdesini de paylaştı. Bu bilimsel tebliğlerin dilleri Türkçe, Kürtçe ve İngilizce idi. Ben 2010 yılından bu yana ülkemizin değişik Üniversitelerinde yapılan Sempozyumlarda Kürtçe tebliğ sunumlarına çok şahit oldum. Ben de birçok Kürtçe tebliğ sundum. Ama hatırladığım kadarıyla Üniversitemiz Alparslan Üniversitesinde yapılan Sempozyumlarda ilk defa Kürtçe sunumlar yapıldı.
Bulanık’ta ilk olduğu için oldukça ilgi ve merakla dinlendi bu Kürtçe tebliğler. Bunlar:
Dr. Öğr. Üyesi Şeyhmus ORKİN’in sunduğu “Şîretên Di Dîwana Rezên Jiyanê ya Mela Eladînê Kopî de / Molla Alaaddin-i Kopî’nin Rezê Jiyanê(Hayat Bağları) adlı Divanında Öğütler”,
Dr. Ömer DELİKAYA’nın sunduğu “Dengvedanên Bîranînê: Şîn û Girîna Li Ser Dengbêjên Mirî Di Kevneşopiya Devkî ya Kurdî de / Hatırlamanın Yankıları: Kürt Sözlü Geleneğinde Ölen Dengbejler İçin Yakılan Ağıtlar”,
Öğr. Gör. Ümit IŞIK’ın sunduğu “Nirxandinek Li Ser Hin Motîfên Di Gotinên Pêşiyan ên Kopê de / Bulanık Atasözlerinde Geçen Bazı Motifler Üzerine Bir Değerlendirme”,
Araştırmacı -Yazar Gülistan ÇOBAN EMİNOĞLU’nun sunduğu “Edebiyata Dengbêjiyê Li Kopê / Bulanık’ta Dengbejlik Edebiyatı”
Dr. Nurettin ERTEKIN’nin sunduğu “Kurtenériek li Diwana Serda/ Serda Divana Genel Bir Bakış”
Yazının sınırlarını aşacağından tüm tebliğleri buraya alamıyoruz maalesef. Ancak örnek olarak birkaçının yazarını ve başlığını alabileceğiz. Bunlar:
Doç. Dr. Hasan TAŞKIRAN’ın sunduğu “Bulanık (Kop /Gop) ın İsmi ve Tarihsel Konumu Üzerine Bir Değerlendirme”,
Prof. Dr. Erhan AKIN’ın sunduğu “Bulanık Masallarından Hareketle Aile”,
Doç. Dr. Mehmet ÖZALPER’in Sunduğu “Bulanık Halkodası”,
Prof. Dr. Sabit DUMAN’ın sunduğu “Bulanık’tan Bir Cumhuriyyet Aydını: Muharrem ERGİN”,
Gazeteci Mehmet Fideyl TEMEL’in sunduğu “Gazetecilik Meslek İlkelerini Engelleyen Unsurlar”,
Doç. Dr. Uğur BOZKURT’un sunduğu “Kafkasya’dan Bulanık’a Yapılan Göçler ve İskan Meselesi”,
Prof. Dr. Recep Aslan’ın sunduğu “Müderrislerin Sosyal Hayattaki Rolleri: Muş/Bulanık Örneği”,
Dr. Öğr. Gör. Neriman MORKOÇ’un sunduğu “Göç ve İskan İle Bulanık’ın Yeni Toplumsal Grupları: Terekemeler (Karapapağlar) ve Tatar”
Doç. Dr. Mehmet SALMAZZEM’in sunduğu “Bulanık Medreseleri Tedrisatı ve Tefsir Okumaları”,
Prof. Dr. Atik AYDIN’ın sunduğu “Benlik Himmet ve Mekan”,
Doç. Dr. Yılmaz MUTLU’nun sunduğu “İngilizce, Türkçe ve Kürtçede Temel Matematik Kavramlarının Etnomatematik Çerçevesinde Değerlendirilmesi”,
Eğitimci Melek TAŞ’ın sunduğu “Discourse Analysis of Ashik Summani’s ‘Ervah-i Ezel’ / Âşık Summani'nin 'Ervah-i Ezel' Eserinin Söylem Analizi”,
Prof. Dr. Tamella Aliyeva’nın sunduğu “Bulanık İlçesinin ve Aran Karabağı’ın Beylegan Şehrinin Düğün Merasimlerinin Karşılaştırılması”,
Doç. Dr. Canser KARDAŞ’ın sunduğu “Bulanık’ta Yaşayan Kuzey Kafkasya Halklardan Osetlerde Kimlik Kültür ve Folklor”…
Bizler 16 Mayıs’ta Bulanık Sempozyumu vesilesiyle Üniversitelerin şehirlerin ve bölgelerin ekonomik, sosyal, kültürel birçok yönden kalkınmasına ve gelişmesine öncülük ederek bu alanda lokomotif güç olduğuna bir kez daha tanıklık ettik. Hayırlı olsun, daimi olsun inşaallah…